VÄISKISTÄ PUHUTTIIN NÄIN:
Aulis Koivistoinen 11.12.2008 blogissaan:
Myllyrinteen nuoruudessa ei harrastettu kori- tai lentopalloa, joten hänen synnynnäinen ulottuvaisuutensa jäi näissä lajeissa hyödyntämättä. Sen sijaan mies taisi ainakin jossain vaiheessa esiintyä ammattipainijana. Hän lienee menestynyt hyvin ainakin taloudellisesti hyvin, koska pystyi hankkimaan itselleen auton aikana, jolloin sellainen oli maassamme harvinaisuus. Mahtuakseen kärryynsä oli hänen poistetava siitä etuistuin ja ohjattava autoa takapenkiltä käsin.
Myös nyrkkeilyä Myllyrinne ainakin kokeili. Muistan jostain lukeneeni seuraavan merkittävän urheilu- ja lulttuurihistoriallisen asian, jota en malta olla kertomatta, vaikka sen totuudesta en mene valalle.
Nimittäin sota-aikaan kenttäarmeijan mestaruuskisoissa Väinö Myllyrinne eteni loppuotteluun saakka. Vastaan olisi siinä tullut Asser Jokinen. Tämä oli lempea ja sivistynyt herrasmies, joka ei tahtonut pahaa kenellekään. Myöhemmin Jokinen tuli tunnetuksi WSOY:n kustannustoimittajana, joka mm. siivosi Tuntemattomasta sotilaasta pahimmat rivoudet. Jokista alkoi pelottaa tuleva loppuottelu, sillä vaikka hän itsekin oli iso mies, oli vastaan tulossa häntä yli puoli metriä pitempi jättiläinen.
Lopulta Jokinen katsoi viisaimmaksi kuunnella järjen ääntä ja hän marssi kilpailujen juryn luokse ilmoittaakseen, että hän luovuttaa ottelun etukäteen. Mutta Jokinen oli myöhässä. Jury ilmoitti, että Väinö Myllyrinne oli jo ehtinyt käydä ilmoittamassa luovuttavansa ottelun. Isot miehet ovat vähän pehmeitä.
Antti O. Arponen 11.12.2008 vastaa:
Olen kuullut saman nyrkkeilyjutun Myllyrinteestä sota-ajalta, mutta en minäkään mene takuuseen sen ihan varmasta todenperäisyydestä. Myllyrinne (s. 1909) oli jatkosodan aikana jo reilusti yli kolmekymppinen.
Varma tieto on se, että Väinö Myllyrinne kilpaili nyrkkeilyssä 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa, silloin vähän yli 220-senttisenä. Hän suoritti varusmiespalvelusta Viipurissa ja liittyi Viipurin Nyrkkeilijöihin.
Armeijan mestaruuskilpailuissa huhtikuussa 1929 Helsingissä Myllyrinne diskvalifioitiin raskaan sarjan ensimmäisen ottelun 2. erässä epäpuhtaan nyrkkeilyn takia.
Hän oli kuitenkin varmaan aika hyvä, sillä Viipurin Nyrkkeilijät ilmoitti hänet lokakuussa 1929 seuran kansainvälisiin kilpailuihin. Vastustajaksi arvottiin Viron mestari ja maajoukkuemies Karl Tender. 20-vuotiaan Myllyrinteen todellista tasoa ei päästy testaamaan, sillä hän luovutti ottelun.
Kalervo Myllyrinteen kommentti: Väiski kokeili nyrkkeilyä 1930-luvun alkupuolella.
Kaskuja Järvenpäästä
toim. Väinö Kyrölä 2. p. 1991
Väinö Myllyrinne, pituus 248 cm, oli huvilakaupoissa Satukalliosta. Välittäjänä toimi kauppias Kalle Laakso. Väinö soitti:" Tulen tekemään kaupat jos mahdun hattu päässä seisomaan sisällä suorana." Mentiin sitten mökkiä tarkastamaan, mutta ei Väinö mahtunut suorana sisällä seisomaan. Laakso ei lannistunut: "Olet varmaan vielä kasvuiässä, eihän sisällä hattu päässä olla." Siihen Väinö: " Kun kerran olet noin helvetin hyvä valehtelemaan, ostan tämän mökin."
Kertonut Hannes Tuominen.
Kalervo Myllyrinteen kommentti: Väinö osti Limmosen perheen entisen mökin (perheen poika Jorma Limmonen oli sittemmin tunnettu nyrkkeilijä). Mökkiä kunnostettiin ja laajennettiin kirvesmies Salosen voimin, samoinkuin rakennettiin uusi ulkorakennus saunoineen. Hieman myöhemmin Väinö rakensi ostamalleen naapuritontille kanalan. En muuten muista Väiskin käyttäneen koskaan kirosanoja...
Lisää juttuja Väinöstä linkeissä mainitusta Hesarin kuukausiliitteestä. Niissä on totta ja tarua...